Huisartsengroep Bredero

Griepprik

Wat is griep?

Griep komt door het griepvirus. Een andere naam voor griep is influenza.

Griep is een besmettelijke ziekte die zich snel verspreidt. Elke winter krijgt gemiddeld 1 op de 10 mensen griep. Als veel mensen tegelijk griep hebben, noemen we dat een griepepidemie. U kunt elk jaar opnieuw griep krijgen.

Voor de meeste mensen is griep een vervelende ziekte die vanzelf overgaat. Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden door de griep. Zij zitten in een risicogroep en kunnen gratis de griepprik krijgen.

Echte griep wordt vaak verward met een ‘gewone’ verkoudheid.

 

Besmetting met het griepvirus voorkomen

-Probeer besmetting van uzelf en anderen te voorkomen:

-Raak zo min mogelijk uw neus en mond aan. 
-Bedek uw neus en mond als u moet hoesten of niezen. 
-Gebruik bij voorkeur papieren zakdoekjes en gooi deze 

  weg na één keer gebruik. 
-Was regelmatig uw handen met water en zeep.

 

Voor wie is de griepprik bedoeld?

De griepprik is bedoeld voor mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door de griep. Zij kunnen bijvoorbeeld een ernstige longontsteking krijgen of uitdrogen. Als u tot een risicogroep behoort, krijgt u het advies om elk jaar de griepprik te halen.

 

Risicogroepen

De griepprik is bedoeld voor de volgende risicogroepen:

-iedereen van 60 jaar en ouder
-mensen met een langdurige hart- of vaatziekte
-mensen met een langdurige longziekte (bijvoorbeeld astma of COPD)
-mensen met diabetes mellitus (suikerziekte)
-mensen met een nierziekte
-mensen met weinig weerstand:

      door een ziekte
      door een medische behandeling (bijvoorbeeld mensen met kanker die een chemokuur krijgen)
      of door medicijnen die de weerstand verlagen

 

Het lichaam van mensen met minder weerstand is kwetsbaar. Daardoor kunnen de gevolgen van griep ernstiger zijn.

Ook als u zwanger bent en u hoort bij een van deze groepen, kunt u de griepprik krijgen. De griepprik heeft geen nadelen voor u of uw ongeboren kind.

De praktijkassistente kan u vertellen of u bij een risicogroep hoort. Als u in een risicogroep zit, ontvangt u in het najaar een uitnodiging voor de griepprik. U krijgt de griepprik dan gratis.

 

Griepprik als u in de zorg werkt

Werkt u in de zorg en heeft u direct contact met mensen uit de risicogroepen? Dan is het advies om ook de griepprik te halen. Na de griepprik is de kans kleiner dat u het griepvirus op patiënten overdraagt. Informeer bij uw werkgever hoe u de griepprik kunt krijgen en of uw werkgever deze vergoedt.

 

Niet in een risicogroep?

Zit u niet in een risicogroep en wilt u graag een griepprik? Dan betaalt u voor de griepprik en het geven van de griepprik. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze kosten (gedeeltelijk).

 

Allergie voor kippenei-eiwit of neomycine en de griepprik

Allergie voor kippenei-eiwit

Een allergie voor kippenei-eiwit komt maar heel zelden voor. Kunt u zonder problemen bijvoorbeeld beschuit, pannenkoek of cake eten? Dan is de kans klein dat u allergisch bent voor kippenei-eiwit. In deze voedingsmiddelen zit namelijk kippenei-eiwit.

Bent u allergisch voor kippenei-eiwit? Neem dan contact op met uw huisarts. Bij deze allergie kunt u namelijk een heftige allergische reactie krijgen op de griepprik.

 

Allergie voor antibioticum neomycine

Bij het maken van de griepprik worden antibiotica gebruikt. Soms kunnen er kleine restjes van de antibiotica in de griepprik blijven zitten. Bent u gevoelig voor het antibioticum neomycine dan kunt u een allergische reactie krijgen. Deze reactie kan op de plek van de prik komen, maar kan ook ernstiger zijn. Een allergie voor neomycine komt niet vaak voor.

Bent u allergisch voor het antibioticum neomycine, dan mag u de griepprik niet krijgen. Neem dan contact op uw huisarts.

Wanneer de griepprik halen?

Als u in een risicogroep zit, ontvangt u elk najaar een uitnodiging voor de griepprik.

U kunt de griepprik halen bij uw huisarts. De beste tijd daarvoor is tussen half oktober en half november. Wacht niet tot de griep heerst. De griepprik werkt namelijk pas na 2 weken.

Heeft u koorts als u de griepprik wilt halen? Dan moet u de griepprik even uitstellen. Bij een verkoudheid kunt u de griepprik wel gewoon halen.

Voor mensen die chemotherapie krijgen is het het beste om de griepprik te halen vóór de eerste chemokuur. Als dit niet kan, kan dat ook tijdens of na de chemotherapie.

 

 

Woensdag 23 oktober 2018

 

                   óf                                             

 

Donderdag 24 oktober 2018

 

 

Tijd: 14.00 tot 17.30 uur

 

Denkt u er a.u.b. aan om uw brief mee te nemen!

 

Hoe werkt de griepprik?

De griepprik zorgt ervoor dat uw afweer tegen het griepvirus verbetert. In de griepprik zit een vloeistof met daarin kleine stukjes van verschillende soorten dode griepvirussen. Die stukjes zijn onschadelijk. 
Na de griepprik gaat uw lichaam afweerstoffen maken tegen het griepvirus. 2 weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen. 
Wordt u na deze 2 weken besmet met het griepvirus? Dan kunnen de afweerstoffen het griepvirus onschadelijk maken. De afweerstoffen zorgen er dus voor dat u niet ziek wordt van het virus.

 

Waarom elk jaar een nieuwe prik?

De griepprik biedt meestal ongeveer een half jaar bescherming. De griepprik van vorig jaar is dus uitgewerkt. 

Bovendien verandert het griepvirus regelmatig. Hierdoor kunt u elk jaar opnieuw griep krijgen. Daarom is het ook belangrijk om elk jaar een nieuwe griepprik te halen. Zo kan uw lichaam elk jaar nieuwe afweerstoffen aanmaken.

Deskundigen voorspellen welke griepvirussen de komende winter het meest zullen voorkomen. Op basis daarvan wordt de samenstelling van de griepprik vastgesteld. 

De jaarlijkse griepprik beschermt u tegen de meest voorkomende griepvirussen. U bent dus niet beschermd tegen andere virussen, zoals het virus dat verkoudheid geeft.

 

Voordelen van de griepprik

De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt.

De griepprik zorgt ervoor dat u minder ernstig ziek wordt als u toch griep krijgt:

De griepverschijnselen zijn vaak minder erg.
De kans op gezondheidsproblemen, zoals longontsteking, is kleiner.
Heeft u een aandoening, zoals een longziekte of diabetes? Griep verergert aandoening vaak. De griepprik verkleint de kans dat uw aandoening erger wordt tijdens de griep.

 

Bijwerkingen van de griepprik

U krijgt een de griepprik in uw bovenarm. Na de griepprik kunt u een dag een gevoelige arm hebben. De plaats van de prik op uw arm kan pijnlijk, rood of dik zijn. U kunt zich na de griepprik een paar dagen minder lekker voelen.

Ernstige bijwerkingen van de griepprik komen maar heel weinig voor.

U kunt géén griep krijgen van de griepprik zelf.

Terug naar overzicht